Hoe is het ontstaan?


 

In 1936 is mijn grootvader(Willem Westera) op 21-jarige leeftijd voor zichzelf begonnen als pannenlegger en voegbedrijf. 
Vanwege de oorlog moest mijn grootvader onderduiken, hierdoor moest hij de werkzaamheden stopzetten.
Na de oorlog is mijn grootvader opnieuw begonnen, hij heeft zich in 1952 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘Westera dakdekkersbedrijf’.
In 1953 is mijn grootvader naar Groningen (Middelbert) verhuist, op een HARLEY DAVIDSON motor met zijspan vervoerde mijn grootvader zich naar elke klus.

 


November 1973 hebben mijn vader Melchior Westera en oom Jan Mekkering het bedrijf van mijn grootvader overgenomen als 'vennootschap onder firma’ (V.O.F.)
5 jaar later, 7 november 1978, is mijn oom Jan Mekkering op veel te jonge leeftijd verongelukt. 
Ondanks deze zware tijd heeft mijn vader besloten door te gaan met het bedrijf, waar op dat moment 40 personeelsleden werkte, onder de naam ‘Firma Westera dakbedekkingsbedrijf’ (dec 1978). Door de jaren heen is het aantal teruggebracht naar 15/16 personeelsleden.


Westera dakbedekkingsbedrijf was in die tijd een begrip in Groningen en omstreken, de 3 noordelijke provincies waren over het algemeen het werkgebied.

De werkzaamheden die zij in die tijd uitvoerden waren het leggen van dakpannen, leiwerk, bitumineus en golfplaten. De laatste jaren hielden zij zich ook nog bezig met zonnepanelen en gevelbedekking.

Anno 2013 ging het bedrijf failliet door de economische crisis.

Onder de naam ‘Westera Dak en Gevel’ is er een doorstart gemaakt, helaas is er in 2017 ook een einde gekomen aan Westera Dak en Gevel.

 Ik, Willem Westera (vernoemd naar mijn grootvader), werkte van 1990 tot 2002 in het bedrijf van mijn vader. Uiteindelijk ben ik gaan werken in een andere sector, ondanks dat ik altijd veel plezier heb gehad in het dakdekkers vak.

Anno 2018 begon het bij mij toch te kriebelen om weer te beginnen in het dakdekkers vak. Ik vond het enorm zonde om ruim 60 jaar aan ervaring verloren te laten gaan. April 2019 ben ik dan ook als 3e generatie Westera voor mijzelf begonnen onder de naam ‘Westera dakbedekking', waar ik mijn vader nog altijd om raad en daad kan vragen.

Ik ben er dan ook erg trots op dat ik, als 3e generatie, het mooie vak weer kan en mag uitoefenen. Ik zal me dan ook voor 100% inzetten en zorgen dat de woorden ‘ambacht, vakwerk en kwaliteit’ net als vroeger weer als een rode draad door het bedrijf gaan lopen.
Dit alles is samen dan ook voor mij een goed fundament om het dakdekkersbedrijf weer nieuw leven in te blazen!