Hoe is het ontstaan?


 

Mijn grootvader (Willem Westera) is er mee begonnen. In 1936 is mijn grootvader Willem op 21-jarige leeftijd voor zichzelf begonnen als pannenlegger en voegbedrijf.

 
De oorlog gooide roet in het eten (onderduiken). Na de oorlog is hij voor zichzelf begonnen (eenmanszaak), in 1952 in het KvK register als eenmanszaak Westera dakdekkersbedrijf. Op een Harley Davidson motor met zijspan vervoerde hij zich. In 1953 is hij verhuist naar Groningen (Middelbert).


Mijn vader (Melchior Westera) en mijn oom (Jan Mekkering) hebben het bedrijf november 1973 overgenomen van mijn grootvader onder een v.o.f.  In 1978 (7 nov 1978) is mijn oom (jan Mekkering) veel te jong verongelukt. In deze zware tijd is mijn vader door gegaan met het bedrijf. In dat jaar werkte er ruim 40 personeelsleden. Dec 1978 ging het bedrijf verder als Firma Westera Dakbedekkingsbedrijf.


Door de jaren heen is dat aantal teruggebracht van 40 naar 15/16 personeelsleden. Het werkgebied was over het algemeen toch de 3 noordelijke provincies. Westera Dakbedekkingsbedrijf was in die tijd een begrip in Groningen en omstreken. De werkzaamheden die ze toen uitvoerden waren dakpannen, Leiwerk, bitumineus en golfplaten. Mijn vader hield zich voornamelijk bezig met het leiwerk.


De laatste jaren hielden ze zich ook bezig met zonnepanelen en gevelbekleding.
Anno 2013 ging het bedrijf failliet door de economische crisis.

Onder de naam Westera dak en Gevel is er een doorstart gemaakt. In het jaar 2017 is er een einde gekomen aan Westera Dak en Gevel

 

Ik (Willem Westera vernoemd naar mijn grootvader) werkte vanaf 1990 tot 2002 in het bedrijf van mijn vader. Dit heb ik altijd met heel veel plezier gedaan. Maar toch ben ik wat anders gaan doen.


Anno 2018 begon het toch bij mij te kriebelen dat ik toch weer terug wilde in dit mooie vak. Waar ambacht, vakwerk en kwaliteit altijd als een rode draad door het bedrijf liep. Het is zonde dat ruim 60 jaar aan ervaring verloren gaat. 


April 2019 ben ik alsnog (3e generatie Westera) voor me zelf begonnen onder de naam Westera Dakbedekking. Waar ik mijn vader altijd nog om raad en daad kan vragen.


Ik ben er ook heel trots op dat ik als 3e generatie dit mooie vak weer mag en kan uitoefenen. Ik zal me voor 100% inzetten en zorgen dat de woorden “ambacht, vakwerk en kwaliteit” weer als een rode draad door het bedrijf gaat lopen. Dit is voor mij een goed fundament om het dakdekkersbedrijf nieuw leven in te blazen.